sunnuntai 9. elokuuta 2009

Aikakone

Olen ollut kiinnostunut lolitasta jo viisi vuotta, loli(htaviin) vaatteisiinkin olen pukeutunut tänä kesänä neljä vuotta. Koska olen nyt varsinainen wanhus lolin parissa (hehheh, joopajoo), ajattelin kertoa, mistä kaikki alkoi ja mitä sitten tapahtui. Hieman harrastushistoriaa, siis.
2004: Innostuin Japanista 13-vuotiaana. Olin joltain kuullut jostain jännästä sarjakuvailmiöstä, jota mangaksi kutsuttiin, ja kaverini kanssa päätimme etsiä käsiimme yhden pokkarin. Kirjastosta löysimme Ranma½ vol. 11, lainasimme sen ja luimme sitä yhdessä. Nauroimme kippurassa, niin se pikkutuhma actionhuumori puree 13-vuotiaisiin. Kaverini ei tosin asiasta sen enempää innostunut, mutta minä ostin heti lisää Ranmaa ja pian muitakin sarjoja.
7. ja 8. luokat ovat siitä ikäviä, että vähänkin "erilaisia" kiusataan. Minut valittiin luokkani silmätikuksi, joten päätin viedä homman saman tien kotiin asti. Koska en kelpaisi sellaisena kuin olen kuitenkaan, voisin saman tien tuoda esiin "todellisen minuuteni". Halusin alkaa pukeutumaan "manga-tyyliin". Halusin että muut manga-fanit tunnistaisivat minut, ja minun mielestäni paras keino oli pukea musta-valko-raidallinen paita vihreän paidan päälle. Olin uskaliaisuudestani aika ylpeä.
2005: Kesällä 2005 syvennyin Japanin nuorisokulttuuriin muutenkin kuin mangan kannalta. Rupesin kuuntelemaan söpöilypoppia (MiniMoni ym.) ja värjäsin tukkani mustaksi. Rupesin ostamaan hameita ja röyhelöpaitoja taviskaupoista. Siskoltani olin kuullut tyylistä nimeltä "lolita", hän oli ostanut Blipposta Gothic&Lolita Biblen. Siskoni itse päätti ruveta gothiclolitaksi, ja hyödynsi Morticiaa ja Backstreetiä. Minä halusin olla sweetloli, mutta goottikaupoista ei löytynyt mitään sweetiin sopivaa. Yritin siis epätoivoisesti löytää edes vähän söpöjä vaatteita, ja näytin varmaan aika jännittävältä tummanvihreässä salsahameessa, vaaleanpunaisessa kauluspaidassa, tennareissa ja vaaleanpuna-punaisissa raitasukissa. Innostuin myöskin MiniMonin vaatteista, halusin jotain samankaltaista itselleni. Teetätin lapsekkaita ja värikkäitä vaatteita ompelijalla, ja näytin varmaan vähän decoralta.
2006: Olin onnistunut kasaamaan melkoisen kunnioitettavan vaatevaraston taviskaupoista. Hankin itselleni mahdollisimman paljon vaaleanpunaista ja valkoista, ja muistutin ehkä etäisesti lolitaa. Loppukesästä rekisteröidyin irc-galleriaan, ja liityin mm. Babyn yhteisöön.
Kesällä 2006 kävin riparilla, josta minut löysi Jussi, nykyinen aviomieheni. Jussin kanssa kävin Animeconissa ensimmäisen kerran, ja olin hieman pettynyt siitä miten vähän sweetloleja Suomessa oli. Samalla sain kuitenkin lisäpotkua innostukseeni olla "Suomen ainoa sweetloli".
Syksyllä 2006 tilasin ensimmäisen "oikean" lolimekkoni FanplusFriendiltä, ja ensimmäiset ihka aidot burandoni ostin Metalta itselleni joululahjaksi.
Aktivoiduin irc-galleriassa, juttelin muiden lolien kanssa ja sain kuulla Terriblestä.
Näin elokuvan Shimotsuma Monogatari ja aloin haaveilla Babystä.
2007: Rekisteröidyin Terribleen keväällä, ja kesällä menin ensimmäiseen miittiini. Vaatekaappini koostui edelleen pääasiassa FanplusFriendistä, olin tehnyt sinne useamman tilauksen.
Rakastuin Angelic Prettyyn kiihkeästi, mutta siihen aikaan Pretty ei shippaillut Suomeen.
Loppukesästä matkustin Japaniin, ja tuhlasin melkoisen määrän rahaa. Vihdoinkin omistin Angelic Prettyä, vihdoinkin omistin Babyä! Matkasta eteenpäin rupesin tilailemaan ihka aitoa burandoo lähes säännöllisesti. Jouluksi ostin itselleni talvitakin Babyltä.
2008: Kevät 2008 karkasi niinsanotusti käsistä. Tilailin valtavasti lolivaatteita. Osan myin eteenpäin, osa on kaapissani edelleen. Sama meno jatkui oikeastaan koko vuoden 2008, kunnes sain kuulla että pääsisin taas kesällä 2009 Japaniin (häämatkalle :D). Päätin alkaa säästää rahaa.
Vaatekaappini sisältö muuttui hiljalleen AP-valtaiseksi, myin paljon Babyä muille.
2009: Vuoden 2009 loleilua voikin seurata tämän blogin kautta. :D Kesäinen matka Japaniin peruuntui, kun mieheni mursi lonkkansa, mutta varasimme uuden matkan joulukuulle. Kesällä 2009 minusta tuli myöskin Terriblen moderaattori!
Saa nähdä mitä tuleva vuosi pitää sisällään!

Ajan myötä harrastukseni on pyörinyt enemmän ja enemmän lolitan ympärillä. Täytyy myöntää, että luen edelleenkin mangaa ja saatan joskus katsoa animeakin, mutta en enää siinä määrin kuin ennen. Musiikkimakuni on edelleen melko "japanilainen" (japanilaispainoitteinen, sanoisinko), mutta suosikki bändit ovat muuttuneet aika paljonkin. Lolitasta on tullut ehdottomasta se harrastus nro 1, ja olen kyllä kehittynyt aika paljon, vaikka itse sanonkin!

9 kommenttia:

CandycottoN kirjoitti...

Minulla kävi samalla tavalla. Ensin ostin kaupasta ekan mangan, Inuyashan, ja sitten minusta tuli kauhea mangafani!Ja sitten tuli lolita ja mangainnostus lopahti hiukan. Mutta on se jotenkin outoa että miksi loleja kiusataan koulussa(ynm. mangafaneja myös).

Dotto kirjoitti...

Hmm, minun tapauksessani tuli lolita ensin, muut "oheisjutut" (manga ja anime, j-musiikki jne.) sitten myöhemmin perässä.
Lolien kiusaaminen esim. koulussa ei minusta ole mitenkään "outoa", ainahan joukosta erottuvat joutuvat suuren huomion kohteeksi, ikävä kyllä.
Mutta hienosti olet kehittynyt lolina, ja sovit hyvin Terriblen modeksi! :D

Agitha kirjoitti...

CandycottoN: Kaikkia erilaisia kiusataan. Se on tosi inhottavaa, ja siitä on vaikea päästä yli, mutta se vahvistaa ihmisenä. Jos ollaan oikein optimistisia, voidaan ajatella että en olisi koskaan uskaltanut pukeutua lolitaan, jos minua ei oltaisi kiusattu! Jos olisin ollut suosittu, olisi pelännyt suosioni menettämistä, enkä olisi uskaltanut tehdä mitä haluan.

Agitha kirjoitti...

Dotto: Erilaisia kiusataan aina, se hinta on vain pakko maksaa. Vaan empä olisi halunnutkaan olla niin tylsien tyyppien kanssa! :P
Hyvä että ihmiset ovat tyytyväisiä, että minusta tuli mode. xD Olisi tosi mälsää, jos ihmiset valittaisivat tms... Tosin kaikki eivät varmaankaan ole tyytyväisiä.

Anonyymi kirjoitti...

Kuuvia? kiitos.

T: anonyymi

CandycottoN kirjoitti...

Kukaan ei ole ainakaan minun kuullen valittanut yhdenkään moden kohdalla, ja tuskin nyt sinustakaan kukaan pahaa puhuu. Oikeastaan olen kuullut sinusta vain kehuja=) Olet kyllä ansainnut moden-tittelin!^^

Anonyymi kirjoitti...

PICS OR IT DIDN'T HAPPEN.

M A R M E L A A D I kirjoitti...

Tahdon kyllä sanoa että suuni loksahti auki kun luin että olet naimisissa :D Anteeksi siis ei siinä mitään pahaa ole! Ja on rasittavaa kun ihmisiä kiusataan koulussa pukeutumisen perusteella ihan kuin kaikkien pitäisi olla jotain massaa... minua haukutaan gootiksi esim. silloin kun minulla on oma tekemä "loli" hame. punainenn kukka hame jossa oli pitsiä.

Agitha kirjoitti...

Anonyymi: Ai aloittelijakuvia? Ikävä kyllä minulla on vain yksi kuva ensimmäisestä loliasustani, ja rehellisesti sanottuna olen niin turhamainen etten halua laittaa sitä blogiini. xD Blogillani on ulkomaalaisia lukijoita, jotka katselevat vain kuvia, enkä halua että joku luulee että se on uusi tyylini tai jotain. :,D AAAND en halua että rumat kuvat vuotaa nettiin. Sori vaan. : DD

CandycottoN: Kiva kuulla ja kiitos!

Anonyymi: OH NO täytyy myöntää, että en oo koskaan ollut aloittelija. Esitin vaan. oOi pakko myöntää että synnyin lolivaattessa, kun jäin kiinni siitä että kuvia ei ole. :,< (Eli katso vastaus toiselle anonyymille. :P)

MARMELAADI: Niin ihmisillä tuppaa käymään. Monille on shokki, että joku menee naimisiin näin nuorena, onhan se epätavallista. Ja ei, en kuulu mihinkään uskonnolliseen lahkoon ja ei, en ole raskaana. Ihan rakkausliitto tämä. :P Ja kuule minuakin on haukuttu gootiksi kun olen ollut sweetloleissa, idioottien mielessä gootti taitaa tarkoittaa ketä tahansa erikoisen näköistä. Ei kannata välittää, tärkeää on että itse tietää paremmin.