maanantai 1. joulukuuta 2008

Lolita ja asun anatomia


Usein kuullaan puhuttavan, kuinka lolita on pakenemista nykymaailman hulluista kauneusihanteista ja
"blondi+tissit=hot"-säännöistä. Jotkut sanovat, että lolita on itsensä totauttamista, tai että siihen pukeudutaan, jotta voidaan erottua joukosta ja olla korostetun uniikkeja. Näin ei oikeastaan ole. Lolita on tarkkaan rajattu tyyli, joka antaa toki tilaa omalle luovuudelle, mutta tiettyjen rajojen puitteissa. Ketään ei tietenkään voida pakottaa noudattamaan näitä sääntöjä tai ohjeita, mutta jos asu poikkeaa peruslolitasta liikaa, se lakkaa olemasta lolitaa. Lolita-asu koostuu selvästi tietyistä elementeistä, joiden puitteissa saa tehdä melkein mitä haluaa.
Nyt esittelen teille nämä elementit.
Hiusten tulee olla laitetut. Kampaamattomat, likaiset, silmillä roikkuvat hiukset saattavat helposti pilata hienonkin asun. Toisaalta taas kauniisti laitetut hiukset saattavat pelastaa hieman epäonnistuneenkin asun. Suosittu kampaus on hieman pidempi tukka otsatukalla ja usein myös himecutilla. Pitkät hiukset tarjoavat useampia mahdollisuuksia erilaisiin kampauksiin, otsatukka taas on omiaan luomaan hieman lapsellisen lookin. Alalajista riippuu, miten hiukset mieluiten laitetaan. Gothiclolitaan sopivat suorat hiukset, sweetlolitaan pörröiset kiharat , classiclolitaan jotain siltä väliltä. Kampauksia on tietysti monenlaisia, ja poikkeus vahvistaa säännön, joten viljelen vain kehoituksia ja stereotypioita.
Meikki on lolita-asussa usein kevyt. Ripsiväri ja puuteri on usein riittävä, emorajaukset kannattaa unohtaa suosiolla. Jotkut lolitat eivät meikkaa ollenkaan! Sweetlolitan meikki on usein huomaamaton, classiclolitalla taas jo hieman kypsempi. Gothiclolitan meikki saa olla hieman raskaampi, mutta hyvän maun rajoissa.
Huomiota herättävin (ja asun kannalta olennaisin) asuste lolita-asussa on mekko (OP, mekko jossa on hihat), liivimekko (JSK, hihaton mekko) tai hame. Tähän vaatteeseen kannattaa panostaa, sillä se kiinnittää eniten huomiota. Mekkojen tapauksissa yläosan tulisi olla tyköistuva, ja päättyä vyötärölle (poikkeus vahvistaa säännön). Alaosan tulee olla suuri, ja ylettää suunnilleen polviin asti. Alushame on elintärkeä!
Mekon tai hameen koristeluun vaikuttaa valittu tyylisuuntaus. Sweetlolitan teemat ovat luonnollisesti suloisempia ja lapsellisempia kuin elegantin ja synkän gothiclolitan. Laatuun kannattaa panostaa!
Liivimekon ja hameen tapauksessa tarvitaan myös paita. Lolitoille on kahdenlaisia paitoja, kauluspaitoja (blouse, paita joka on tehty joustamattomammasta materiaalista) ja paitoja (cutsew, hieman pehmeämmästä materiaalista kuin kauluspaidat). Paita on yleensä valkoinen tai musta, riippuen asukokonaisuudesta. Se ei saa olla läpinäkyvä tai muuten huonoa materiaalia. Laatu on valttia, taas kerran.
Kengät ovat myöskin melko tärkeät. Lolikenkiä on moneen makuun, korkeista koroista ja pohjista aina aivan littanapohjaisiin. Kaikkia kenkiä yhdistää kuitenkin (enemmän tai vähemmän) pyöreä kärki. Nyrkkisäännöksi sopii, että mitä leveämpi hame, sitä pyöreämmät kärjet. Korot eivät lolikengissä ole kapeita juuri koskaan, kapeimmissa tapauksissa tolppakorkoja. Vaikka paltformit ovatkin jo aika out muaalla muodin maailmassa, niitä näkee edelleen lolitojen keskuudessa. Kenkiä saa avokkaina tai saappaina, ja valinnanvaraa löytyy. Kengät ovat useimmiten yhtä röyhelöisiä ja rusettisia kuin muukin asu.
Pienet asusteet tuovat kokonaisuuteen aina hieman lisäsärmikkyyttä, ja ovatkin lolitassa erityisen tärkeitä. Asusteiksi lukeutuvat mm. päähineet, joissa kirjo on laaja. On mm. heddressejä (hieman hiuspantoja muistuttavia päähän sidottavia koristeltuja kangaskaitaleita), hiusrusetteja (joiden koko vaihtelee hyvinkin suurista melko pieniin), hilkkoja (joista löytyy monen kokoista ja näköistä aina kankaisista puolihilkoista ihan kunnon koviin hilkkoihin), minihattuja (minisilintereistä olkihattuihin), ihan tavallisia hattuja (melko harvinaisia tosin) ja jopa nimenomaa lolitoille sopivia pinnejä, pampuloita ja korvaläppiä.
Toinen asustetyyppi on sukat. Sukkia on monenlaisia, ja niillä voi tuoda lisää ulottuvuutta asuun. Ne voivat olla tavalliset valkoiset polvisukat, tai vaikkapa asun teeman mukaan koristellut ylipolvensukat. Sukkien suuaukkoon on ommeltu usein pitsiä ja rusetteja. Nilkkasukkia tai sukkahousuja näkee lolitan parissa harvoin, suurin osa nimenomaa lolitoille suunnatuista sukista on polvisukkia tai ylipolvensukkia.
Kolmas asustetyyppi on korut ja muu sälä. Koruja on moneen makuun, ja ne vaikuttavat paljon siihen, mihin "alalajiin" asun voi luokitella. Helmet ovat suosittuja etenkin classic- ja sweetlolitassa, gothiclolitassa näkyy paljon ristejä. Korujen kanssa voi käyttää paljon mielikuvitusta, ja niitä löytyykin hyvin moneen makuun. Muuhun sälään voidaan luokitella esimerkiksi tekonkynnet, jotka nekin osaavat parhaimmillaan olla melko näyttäviä ja huoliteltuja.
Myös alusvaatteet kuuluvat lolita-asuun. Jokainen saa tietysti itse päättää, millaisia rintaliivejä tai pikkuhousuja käyttää, mutta pikkuhousujen päälle vedetään mamelukit (vanhan ajan alushousut, pussishortseja muistuttavat pikkupöksyt), ja rinnatkin saatetaan peittää vaikka korsetilla. Mamelukit ovat tärkeät, sillä ne suojaavat jalkovälin leveän hameen alla mm. kylmältä ja tirkistelijöiltä. Tärkein alusvaate on kuitenkin alushame, joka antaa lolita-asulle sen muodon. On olemassa asuja, joissa alushametta ei periaatteessa tarvita, mutta nämä asut ovat hyvin poikkeuksellisia, ja loliasusta tunnistettavan tekee nimenomaa sen siluetti, jossa aluihameella on tärkeä osa.

Lolita-asun "sääntöjä" on syytelty useimmiten liiasta tiukkuudesta. "Tukahdutatte mun luovuuden!!" huutavat jotkut. "Just tämmösiä sääntöjä mä pakenin lolitan pariin!!!" valittavan toiset. Totuus kuitenkin on, että tietyillä tyyleillä on oltava tietyt säännöt. Jos ei olisi tarkkaan määritelty, millainen on lolita-asu, lolitalla voitaisiin tarkoittaa vaikkapa farkkuja ja t-paitaa. Kukaan ei kiellä pukeutumasta miten haluaa, mutta jos asu ei selvästikään ole lolitaa, on turha väittää että se on. Tiivistettynä siis: lolita on lolitaa kun se on lolitaa.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

<3 Tykkään lolita- tyylistä, mutta 3 kilsaa kouluun ja takaisin pyöräilevän tytön on hankala pukeutua siihen kun vaan juhlissa :D