maanantai 8. joulukuuta 2008

Lolita ja trendit

Vaikka lolita onkin nk. katutyyli, ja se ei varsinaisesti noudata muodin luomia trendejä, olisi typerää väittää, että lolitassa jokainen pukeutuu kuten haluaa muiden mielipiteistä tai suunnittelijoiden päähänpistoista huolimatta. Kuten tavallisenkin muodin maailmassa, myös lolitojen keskuudessa on kaksi auktoriteettia, jotka määräävät mikä milloinkin on hot ja mikä not. Nämä auktoriteetit ovat brändit ja loliyhteisö.
Brändien auktoriteettiasema on täysin ymmärrettävä, onhan lolita melkoisen brändikeskeinen tyyli. Brändit ovat alunperin määritelleet sen, mitä lolita on, joten ne tulevat varmaankin määrittelemään sen tulevaisuudessakin. Vaikka brändit eivät voikaan muokata lolitasta mitä vain milloin vain, sillä lolitan siluetti on jo painunut monien mieleen tällaisenaan, on lolitan kehyksien varaan rakenneltavissa vaikka millaisia luomuksia. Jos jokin idea osoittautuu tarpeeksi hyväksi, ja muut brändit alkavat kopioida sitä (esimerkkinä melkein kaikki lolivaatteiden kliseet, sillä jokuhan ne on keksinyt ensimmäisenä) tai ostajat hullaantuvat siihen (esimerkkinä bunnybearbag), siitä tulee trendi yhteisön keskuudessa.
Tästä pääsenkin yhteisön vaikutukseen lolitan trendien keskuudessa. Toisin kuin ensiksi luulisi, loliyhteisön vaikutus trendien syntyyn on suurempi kuin brändien. Onhan nimittäin niin, että loliyhteisö päättää mitä brändeiltä ostaa, eli mistä muodostuu trendi, eli oikeastaan loliyhteisö vaikuttaa brändeihin siinä missä brändit vaikuttavat loliyhteisöön. Loliyhteisö saattaa jopa keksiä jotain uutta ajoittain ihan itsestäänkin. Jos yksi yksilö keksii menestysidean, koko yhteisö lähtee yleensä mukaan kopioimaan, ja uusi trendi syntyy.
Osa lolitoista ei myönnä trendien olemassaoloa. "Mä ite pukeudun näin, ei mua mikää ulkopuolinen määrää", he sanovat. Todellisuudessa kuitenkin 95% lolitoista noudattaa trendejä huomaamattaan tai tarkoituksella. Loistava esimerkki tästä on vallitsevan lolityylin muuttuminen gothiclolitasta ja sweetlolitaan. Kun lolita oli vielä lapsen kengissä Suomessa, suurin osa pukeutui gothiclolitaan, sweetlolita oli hädintuskin tunnettu. Nykyään sweetlolita on ylivoimaisesti suosituin tyyli.
Toinen loistava esimerkki lolitan trendeistä on edellä mainittu Babyn Bunnybear-laukku. Aluksi laukku ei saanut paljoakaan huomiota, ihmiset eivät tahtoneet kanniskella pehmolelun näköistä laukkua, onhan lolita jo muutenkin tarpeeksi noloa. Hiljalleen bunnybear kuitenkin yleistyi, kun muutama tarpeeksi uskottava ja tunnettu loli osti kyseisen laukun. Nykyään bunybear on jo kirjaimellisesti melkein kaikilla, myös minulla.
Kolmas loistava esimerkki trendeistä on kakkukorut. Ennen kakkukoru-villitystä kukaan ei ollut kiinnittänyt niihin erityisemmin huomiota, kakkukoruja pidettiin liian sweetteinä, ja olihan se typerä idea ripustaa joku kakunpala kaulaan. Kakkukorut eivät myöskään olleet helposti saatavilla, joten niitä ei viitsitty hankkia, vaikka oltaisiin haluttukin. Joku kuitenkin keksi alkaa tekemään koruja itse, ja ei aikaakaan kun Terriblessä ainakin kymmenen ihmistä kauppasi omatekoisia korujaan. Nyt villitys on laantunut, koruja näkee edelleen ihmisten asuissa, mutta harvat jaksoivat jatkaa korujen tekemistä villityksen hiljenemisen jälkeen.
Tämän hetken trendi on blingbling, eli kännyköiden ja muiden pienten esineiden tuunaaminen timanttitarroilla ja muulla sensemmoisella. Moni loli on tilannut Strapyalta kaikenlaista pientä kräässää kännykän tuunaamista varten, mutta aavistelen jo nyt villityksen laantumista, sillä harva on onnistunut tuunaamaan kännykkänsä yhtä ihanaksi kuin Biblen mallikuvissa, ja innostus hiipuu.
Toinen, ehkä hieman huvittavampi, trendi on sweetlolitan ja etenkin Angelic Prettyn dissaustrendi. Jälleen kerran muutama hieman tunnetumpi lolita on ilmaissut mieltymättömyytensä Angelic Prettyn ihastuttavaan mauttomuuteen, jonka seurauksena joukko ihailijoita on ehdottomasti samaa mieltä. Ylivedetty sweetloli on vähintäänkin "no vähä noloa..." ja Angelic Pretty on "mauton" ja "mielikuvitukseton". Huvittavan trendistä tekee se, että se muistuttaa kovasti gothiclolitan dissausta muutama vuosi takaperin. Onko sweet menettämässä valta-asemaansa? Se jää nähtäväksi...

Kuten kuvasta huomaa, myös lolita ottaa vaikutteita tavallisen muodin trendeistä, esimerkiksi leopardikuoseista.


Ei kommentteja: